Odkryto nieznaną dotychczas gałąź życia?
5 kwietnia 2011, 11:51Zespół naukowców, w skład którego wchodził Craig Venter być może odkrył nową domenę życia. W PLoS One uczeni poinformowali o znalezieniu w morzu sekwencji genów, z jakimi nigdy wcześniej się nie spotkano.
Liczniejsza i mniej zróżnicowana flora skórna przyciąga komary
29 grudnia 2011, 12:53Skład mikroflory skórnej wpływa na to, jak bardzo dany człowiek jest atrakcyjny dla komarów. Odkrycie to ma spore znaczenie dla zapobiegania malarii (PLoS ONE).
Lewatywa z pseudofekaliów zastąpi przeszczep?
11 stycznia 2013, 11:56Kanadyjscy naukowcy sporządzili koktajl gatunków bakterii ze zdrowego przewodu pokarmowego. Wg nich, może on zastąpić bakterioterapię fekalną.
Lekooporna gruźlica z Rosji
28 stycznia 2014, 09:49W Rosji zidentyfikowano lekooporne szczepy bakterii wywołującej gruźlicę. Międzynarodowy zespół naukowy pobrał próbki od 2348 pacjentów i przeprowadził analizę genetyczną 1000 z nich
Mikrobiom jelitowy kondorowatych - prosty i bardzo skuteczny
26 listopada 2014, 12:53Ptakom padlinożernym nie szkodzi potencjalnie bardzo toksyczna dieta, bo ich własny mikrobiom jelitowy poradzi sobie nawet z najbardziej śmiercionośnymi patogenami.
Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną
7 sierpnia 2015, 10:52Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.
Probiotyki hamują związaną z menopauzą utratę gęstości kości
28 kwietnia 2016, 13:50Probiotyki hamują u myszy związaną z menopauzą utratę gęstości kości.
Jelitowy eliksir dłuższego życia
5 kwietnia 2017, 16:38Ryby Nothobranchius furzeri w średnim wieku, które karmiono zawartością jelit młodszych osobników, żyły dłużej niż normalnie.
Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny
12 stycznia 2018, 15:39Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.
Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów
28 sierpnia 2018, 13:56Zespół z działającego przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej Koła Naukowego Biotechnologów Herbion pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.